Tamme eendenborstfilet met kruidige paddestoelen

Ingrediënten

2-4 eendenborstfilets, 1 el olie, 2 sjalotjes, ev. 1 teentje knoflook of sap, 250 g gemengde paddestoelen, ½ tl rozemarijn, 1 dl rode port, zout, peper en 2 el bessenjam of marmelade.

In de keuken

hapjespan, koekenpan met dikke bodem, scherp en glad mes, plank en bestek.

Bereiding

Bewaar het eendenvlees tot gebruik in de koelkast. Verwarm de olie in de hapjespan en roerbak hierin de gehakte sjalotjes met de knoflook. Voeg de paddestoelen in plakjes met de rozemarijn toe en verwarm dit 5 minuten. Blus met de helft van de port. Maak met het scherpe mes ruitvormige inkepingen aan de velzijde van de eend en bestrooi de filets met zout en peper. Verwarm de koekenpan en bak hierin de filets eerst aan de velzijde krokant. Keer ze en bak de filets ook aan de andere kant goudbruin. Leg de filets op de plank. Blus de bakboter met de overige port en de jam en roer dit los. Snijd de eendenfilets in dunne plakjes en schik deze dakpansgewijs op warme borden. Voeg de paddestoelen toe. Heerlijk met gekookte spruitjes en aardappelen. Drink er een stevige rode wijn bij.

Tips! Vervang rode port door kruidige Glühwein of Bisschopswijn. Eendenfilets kunnen rood, rosé of doorbakken worden geserveerd. De baktijd varieert tussen 3 en 8 minuten per kant en is mede afhankelijk van de dikte.

Hendriks Poelier verkooppunten

U kunt ons vinden op de vleesafdeling van Beej Benders en natuurlijk in onze eigen winkel.