Weselseweg 121 | 5916 RD Venlo | T:  +31 (0)77 - 351 44 93 | E: [email protected]

Logo-Hendriks

Het goede, betere of beste leven van een kip

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Wie kent die slogan niet?! Waarheid als een koe… uhh… kip. En kip is de laatste jaren naast het meest veelzijdige ook wel het meest besproken stukje vlees. Er is veel over te doen. En daarom is er extra veel te kiezen. Scharrel. Biologisch. Beter leven. Reguliere kip. Ziet u door de keurmerken nog welke kip u het beste kunt kiezen? In deze blog leggen we u kort uit hoe het zit. Leest u mee?

biologische-kip

Reguliere kip blijft het voordeligst

Alhoewel er veel te doen is over de reguliere kip (de plofkip in de volksmond), is met het vlees helemaal niets mis. Het grootste verschil met andere soorten is het dierenwelzijn. De bewegingsruimte van de kippen is beperkter en in hun korte leven van 42 dagen zien ze geen daglicht. Ze worden snel volwassen en wegen bij de slacht zo’n 2 kilo schoon aan de haak. De meeste mensen kiezen nog altijd dit vlees omdat dat nu eenmaal het goedkoopst is. Daarnaast is de reguliere kip een stuk milieuvriendelijker dan de Beter Leven-varianten, maar dat weten de meesten niet.

Scharrelvlees: kippen die lekker pikken en ‘rommelen’

Scharrelkippen hebben een aangenamer leven dan reguliere kippen. Er is meer ruimte en stro, zodat ze echt kunnen ‘scharrelen’. Vaak mogen ze naar buiten, soms is dat onder een overkapping. Ze leven ongeveer 3 weken langer dan hun reguliere collegakippen. Scharrelvlees heeft meestal 1 of 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Het leven van een kip met 2 sterren is weer beter dan dat met 1 ster. Bij 2 sterren gaat dit kakelend gevogelte ook echt naar buiten. Scharrelkippen leven 63 dagen. Zo’n 3 weken langer dan de reguliere soortgenoten.

Biologisch kippenvlees is het meest diervriendelijk

Kiest u voor biologisch kippenvlees? Dan betaalt u meer. Maar u krijgt dan wel vlees met het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. En dat is nog niet alles. De biologische boeren gebruiken bovendien veevoer zonder bestrijdingsmiddelen. Deze kippen hebben een goed leven met volop binnen- en buitenruimte, buitenlucht en daglicht. De kippen groeien trager en ze zijn hierdoor meer in balans. Ze leven dubbel zo lang als een reguliere kip, zo’n 12 weken oftewel 84 dagen. Wij hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat biologisch beter is voor het welzijn van de kip, maar zeer zeker ook voor het vlees op uw bord. En dat proeft u!

Wilt u een lekker stukje kippenvlees komen uitkiezen?

Bezoek dan onze winkel aan de Weselseweg 121 in Venlo.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel ons via +31 (0)77 351 44 93 of stuur een e-mail naar [email protected]. Of breng een bezoek aan onze winkel.

Delen op Social Media

Nieuwsbrief ontvangen?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg je ons al?

Scroll naar boven