Volgens ons is een decembermaand zonder wild geen feest!
De feestdagen staan weer voor de deur en de lekkerste recepten worden tevoorschijn getoverd. Elk jaar ontvangen we weer interessante vragen over onze wildproducten. Hieronder de FAQ’s op een rijtje.
Wat zijn de lekkerste delen van het wild?
De beste stukken vlees verschillen per dier. Wild konijn heeft in het voorjaar en de zomer een minder goede smaak dan in de herfst of winter. Het beste stuk van de haas is de rug, en voor het ree, hert en wild zwijn zijn dat de rug én de achterbout. Deze grotere wildsoorten geven ook kleinere vleesstukken: biefstukjes, koteletten en braadlapjes. Van de voorbout kan ragout worden gemaakt. Uiteraard snijden wij het wild graag voor u in de gewenste vorm.
Wat eet ik bij wild?
Wild kunt u serveren met een aardappelgerecht, maar ook pasta’s (spaghetti, macaroni) of rijst doen een wildgerecht heel goed uitkomen. In vele andere landen wordt wild zelfs niet anders gegeten.
Wild laat zich uitstekend combineren met diverse seizoenverse garnituren. Hoewel u in de winter de keuze heeft uit vele lekkere groenten zoals spruitjes, knolselderij en witlof, moet u ook eens denken aan een frisse salade bij wild. IJsbergsla blijft lekker lang knapperig en smaakt heerlijk met stukjes komkommer en olijven. Als u een kaasliefhebber bent, brokkelt u er dan eens Griekse geitenkaas over. Samen met een dressing van azijn, olie, zout, peper en een beetje mosterd zet u snel een bijzondere salade op tafel. Heel handig zijn natuurlijk de kant-en-klare salades die veel groentezaken tegenwoordig verkopen.
Wat drink ik bij wild?
Hoewel afhankelijk van de bereidingswijze, passen volle rode wijnen het best bij wild. Met de Bordeauxwijnen zit u vrijwel altijd goed. Het ligt misschien niet voor de hand, maar volle en geurige witte wijnen van hoge kwaliteit passen ook heel goed bij wildgerechten.
Hoe breng ik wild op smaak?
Omdat wild van zichzelf al zo veel smaak heeft is maar heel weinig nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Wat peper en zout op een biefstuk strooien, vier minuten aan beide kanten bakken, wat wijn of cognac erbij, zure room erdoor roeren en klaar. Als u niet veel tijd heeft en toch wild met een bijzondere saus op tafel wilt zetten, neemt u dan eens een basissaus uit een pakje. Met een kant-en-klare tomatensaus uit een zakje bijvoorbeeld is heel wat te doen. U voegt wat Italiaanse kruiden toe, een scheutje rode wijn, wat zure room en iedereen denkt dat u uren in de keuken heeft gestaan.
Is wild mager vlees?
Jammer genoeg denken veel mensen dat wild eten uitsluitend bij de feestdagen hoort. En bij de feestdagen denkt iemand al snel aan calorierijke, overvloedige maaltijden die de goede voornemens voor het nieuwe jaar hard nodig maken. Het is echter een misverstand dat wildgerechten per definitie dikmakend zijn. Het zijn juist de bijgerechten en sauzen die aantikken. De meeste wildproducten bevatten weinig calorieën, minder zelfs dan de wat bekendere slanke vleessoorten als kip of kalfsvlees. Een stukje haas van 100 gram bevat bijvoorbeeld 110 kcal., een stukje kalfsvlees van hetzelfde gewicht 134 kcal. Wilde eend is nog slanker: 100 gram heeft een energiewaarde van 123 kcal. Ter vergelijking: een stukje varkensvlees, bijvoorbeeld hamlap of karbonade bevat 135 kcal.
Puur natuur
Wild is niet alleen gezond omdat het caloriearm is. Het is ook een natuurlijk product, dat rijk is aan ijzer en eiwitten. Bovendien heeft wild een elegante en natuurlijke smaak, heel anders dan vleessoorten als rund, kip of kalkoen. Het vlees van de meeste wildsoorten is donkerder van kleur dan u doorgaans gewend bent. Dat komt omdat wild veel bewegingsvrijheid heeft, waardoor het vlees goed doorbloed raakt. Dat zorgt niet alleen voor de donkere kleur, maar voor een deel ook voor de edele smaak.
Wilt u meer weten of proeven?
Graag helpen u verder in onze winkel.
Wij wensen u smakelijke feestdagen en graag tot ziens,
Hendriks Wild & Gevogelte