Frans Gevogelte

Fransen zijn de specialisten waar het aparte gevogelte soorten betreft. Net als bij wijn zijn er een groot aantal exclusieve gevogelte soorten, bekendste is natuurlijk de Bresse Kip. Daarnaast is ook de kwaliteit van het “bekende” Franse gevogelte, kalkoen, parelhoen, kwartel e.d. uiterst hoog.

10000000000000BA00000075C482FB54Kalkoen

Kalkoenborstvlees zonder vel is eiwitrijk met een (nog) lager vetgehalte dan kipfilet. Het vlees is donkerder van kleur dan kippenvlees (meer ijzer) en heeft een grovere structuur. Kalkoenborstvlees vraagt een zorgvuldige bereiding om het 'droog' worden te voorkomen. Kalkoenpootvlees is grover van structuur, donkerder van kleur en verlangt een langere bereidingstijd. Net als kip moet kalkoen altijd gaar worden geserveerd. Ook kalkoen kan in zijn geheel gebraden worden. Doordat een kalkoen veel groter is dan een kip (kalkoenkuikens hebben al een gewicht tussen twee en vijf kg) is het vaak veel makkelijker om te kiezen voor een kalkoenfilet, haasje, fricandeau, schnitzel, oester, biefstuk of medaillon.

100002000000005500000057327FFF9EParelhoen

Parelhoenvlees is de 'slankste' pluimveesoort. Het fijne pluimveevlees is uiterst vetarm, eiwitrijk en leverancier van mineralen en vitamines van het B-complex. De smaak wordt door menigeen omschreven als fijn: 'tussen kip en fazant'. Naast hele parelhoenders biedt de poelier veel parelhoenfilet aan. Een parelhoen heeft een hoog borstbeen en een vrij ronde rug. De kleur van het vlees en het vel is oranje-gelig. Dat is mede te danken aan het caroteenhoudende voer. Het panklare gewicht ligt tussen 900 en 1.100 gram; de bereidingstechnieken en -tijden zijn vergelijkbaar met die van een hele kip. De poelier verkoopt ook borstfilet en bouten.

Kwartel

De kwartel is de kleinste vogel onder het pluimvee. Een kwartel weegt tussen de 150 en 200 gram. Vanwege het gewicht worden voor een hoofdgerecht twee kwartels per persoon gerekend. De braadtijd is 20 tot 25 minuten. Kwartel kan op dezelfde manier worden bereid als patrijs, omwikkeld met een lapje vetspek, gewikkeld in een druivenblad en gebraden.

Tamme eend

Door de beschermende vetlaag is eend een vleessoort die veel energie levert door het aanwezige vet. Bij de bereiding van bijvoorbeeld van eendenfilet (magret de canard),is het altijd aan te raden om gaatjes in het vel te prikken om het vet eruit te laten lopen. Het panklare gewicht varieert tussen 1.500 en 2.500 gram. De smaak is erg fijn en niet uitgesproken. Daardoor er zijn talloze culinaire variaties mogelijk. Naast hele eenden levert de poelier ook eendenfilets, eendenbouten en eendenrollades.

Tamme gans

Net als eend heeft gans een beschermende vetlaag die veel energie levert. De gans wordt meestal vóór de bereiding gevuld (met goudrenetten, kastanjes of zuurkool) en in z'n eigen vet in de oven gebraden. Het panklare gewicht begint vanaf 1.500 gram en de braadtijd is ongeveer 2 tot 2½ uur, afhankelijk van het gewicht en leeftijd. Ook is de borstfilet van de tamme gans verkrijgbaar, die op dezelfde wijze als die van tamme eend bereid kan worden.

labelrougeLabel Rouge

Het Label Rouge keurmerk staat voor pluimveevlees en eieren van superieure kwaliteit vergeleken met die van standaardkippen en -eieren. De productie vindt plaats op kleinschalige pluimveehouderijen waar het pluimvee een vrije uitloop heeft. Deze productiemethode, uniek in de wereld, respecteert dus zowel het dierenwelzijn als het milieu.

De 5 principes van Label Rouge:

  1. Rustieke rassen die geselecteerd zijn op langzame groei, de geschiktheid voor een houderijsysteem met uitloop en op de vleeskwaliteit. 
  2. Een houderijsysteem van boerenscharrelkippen met beperkte uitloop of onbeperkte uitloop, die in kleine groepen leven en toegang hebben tot grote grasrijke en schaduwrijke ruimten. 
  3. Een 100% plantaardige voeding, op basis van granen (minimaal 70 à 75% afhankelijk van het ras), aangevuld met plantaardige eiwitten (erwten, soja enz.). 
  4. Een duidelijk langere afmestperiode (ongeveer het dubbele van het standaard pluimvee), wat een steviger en smaakvoller vlees oplevert. 
  5. Gezondheidszorg via controle van de hygiënische omstandigheden in alle etappes van de productie. 

In ons assortiment zijn standaard een aantal Label Rouge producten opgenomen, zoals de Poule des Landes. Mocht u geïnteresseerd zijn in andere producten van het label, laat het ons weten. Wij kunnen ze altijd voor u bestellen!

Hendriks Poelier verkooppunten

U kunt ons vinden op de vleesafdeling van Beej Benders en natuurlijk in onze eigen winkel.