Eend

Tamme eend

Door de beschermende vetlaag is eend een vleessoort die veel energie levert door het aanwezige vet. Bij de bereiding van bijvoorbeeld van eendenfilet (magret de canard),is het altijd aan te raden om gaatjes in het vel te prikken om het vet eruit te laten lopen. Het panklare gewicht varieert tussen 1.500 en 2.500 gram. De smaak is erg fijn en niet uitgesproken. Daardoor er zijn talloze culinaire variaties mogelijk.
Naast hele eenden levert de poelier ook eendenfilets, eendenbouten en eendenrollades.

Eend

Het van deze watervogel van ± 400 - 600 gram is roodbruin van kleur en is toereikend voor 2 personen.

Tamme gans

Net als eend heeft gans een beschermende vetlaag die veel energie levert. De gans wordt meestal vóór de bereiding gevuld (met goudrenetten, kastanjes of zuurkool) en in z'n eigen vet in de oven gebraden. Het panklare gewicht begint vanaf 1.500 gram en de braadtijd is ongeveer 2 tot 2½ uur, afhankelijk van het gewicht en leeftijd. Ook is de borstfilet van de tamme gans verkrijgbaar, die op dezelfde wijze als die van tamme eend bereid kan worden.

Smaakverschillen wild en tam

Ganzen, eenden, duiven en konijnen zijn in ‘wilde’ en ‘tamme’ variant verkrijgbaar. Het smaakverschil tussen wilde en tamme dieren heeft echter niets te maken met de omstandigheden waaronder de dieren geleefd hebben.
De tamme varianten zijn heel andere diersoorten, die speciaal gekweekt zijn. Of uw voorkeur uitgaat naar wild of tam moet u dus vooral zelf bepalen. Over het algemeen is de wilde variant meer aromatisch van smaak.

Hendriks Poelier verkooppunten

U kunt ons vinden op de vleesafdeling van Beej Benders en natuurlijk in onze eigen winkel.