365 dagen een (h)eerlijk stukje wild

“Met Kerstmis maak ik altijd iets met wild. Dat is traditie. Nog even het internet afstruinen naar een recept. Vind het wel altijd spannend. Ik bereid het maar eens per jaar en dan komt ook nog de hele familie proeven.” Herkenbaar? Laten wij u even uit uw droom helpen of is het meer een nachtmerrie? Klaarmaken van wild is echt niet zo moeilijk als het lijkt. En het andere goede nieuws is: wild kan het hele jaar door gegeten worden. Dat is interessant, horen we u denken: vertel!

Scoren met wild tijdens de kerstdis?

Vaak worden vooral rond de kersttijd de ingewikkeldste recepten opgezocht of uitgewisseld. Hoe gecompliceerder, hoe meer lof we hopen te krijgen. Maar ook hoe meer uitdaging én meer kans dat het fout gaat. Bent u niet zo’n keukenprins of -prinses? Maak het u dan alstublieft niet te moeilijk. Wild is namelijk van zichzelf al heel smaakvol. Dus met goede boter, wat zout, peper en wildkruiden komt u al een heel eind. Bent u wat meer bedreven in kokkerellen, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om te scoren. En waarom leeft u zich niet helemaal uit op de saus en laat u het wild het wild zijn? Met de (h)eerlijke smaak die het van nature al heeft.

Wildseizoen van 12 maanden

Van 15 oktober tot en met 31 december wordt traditioneel ‘het wildseizoen’ genoemd. Dat komt omdat in deze periode gejaagd mag worden op de meeste wildsoorten. Maar ook buiten deze 2,5 maand zijn er genoeg andere wilde dieren die geschoten mogen worden. Denk aan wilde eenden vanaf 15 augustus, reegeiten vanaf 1 januari en reebokken vanaf 15 mei. Hierdoor is er nagenoeg het hele jaar door vers wild verkrijgbaar, alleen niet alle wildsoorten op hetzelfde moment. 

Oefening baart kunst

Om u een plezier te doen, geven wij hier het lekkerste recept voor hazenbout prijs. Een gerecht dat uw oma altijd maakte vroeger. En als oma het maakte, dan moet het wel heel moeilijk zijn. Toch? Maar het is echt niet lastig. Iedereen kan het. Beloofd.

Recept uit 1960 van Pierre Hendriks, de oprichter van Hendriks Poelier:

Cuise de Lièvre
Hazenbout

Zout en peper de bouten en braad ze vlug aan beide kanten goed bruin. Neem bouten uit de pan, doe in het braadvocht een flinke gesnipperde ui en fruit die goudgeel aan, voeg hier aan toe 8 gekneusde jeneverbessen van 40 gram meel. Laat dit enkele ogenblikken doorgaren. Dan blussen we af met ½ liter rode landwijn, wat water of bouillon en maken de bouten hierin goed gaar (liefst in de oven). Wanneer gaar, neem de bouten uit de saus en maak dit af met een ¼ flesje ongeslagen room, eventueel bijsmaken met zout en peper en paseer dit dan door een zeef. In deze saus de bouten nog enkele minuten laten sudderen en dan op grote ovale schaal overgieten met saus. Dien dit vervolgens op met aardappelen of puree- en appelmoes. 

Als laatste nog een tip: maak dit recept al een keer eind oktober of begin november in alle rust als een soort generale repetitie. En ga dan complimenten vissen met Kerstmis. Succes verzekerd!

Meer weten over wild en de bereidingswijze? 

Loop eens binnen bij onze winkel aan de Weselseweg 121 in Venlo. Of bel ons via +31 (0)77 351 44 93 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hendriks Poelier verkooppunten

U kunt ons vinden op de vleesafdeling van Beej Benders en natuurlijk in onze eigen winkel.